Hrvatska na 24 mjestu u svijetu po IT konkurentnosti

Bez autora
Oct 26 2010

Hrvatski telekom (T-HT) i Ericsson Nikola Tesla u utorak su po prvi put u Hrvatskoj uživo demonstrirali novu testnu mrežu četvrte generacije (LTE) tehnologije. Hrvatska je na 24 mjestu po konkurenciji telekomunikacijskog (IT) sektora, dok je na globalnoj ljestvici konkurentnosti država zauzima tek 77 mjesto. To pokazuje koliki je iskorak u hrvatskom IT napravljen u posljednjih 20 godina, a to ne bio bilo moguće bez jednoga FER-a, Ericssona Nikole Tesle i drugih predvodnika u informatizaciji. Hrvatska premalo ulaže u istraživanje i razvoj. Naime, manje od 0,8 posto BDP-a ide u tu svrhu dok je taj iznos u jednoj Finskoj veći od četiri posto. Hrvatska se implemntacijom LTE testne mreže svrstala među najnaprednije zemlje u svijetu, a jedna od brojnih prednosti nove mreže je ekonomično širenje brzog internetskog pristupa u dosad nepokrivena područja mobilnim širokopojasnim pristupom...

Hrvatska na 24 mjestu u svijetu po IT konkurentnostiHrvatski telekom (T-HT) i Ericsson Nikola Tesla u utorak su po prvi put u Hrvatskoj uživo demonstrirali novu testnu mrežu četvrte generacije (LTE) tehnologije.

Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave T-HT-a kazao je da je Hrvatska na 24 mjestu po konkurenciji telekomunikacijskog (IT) sektora, dok je na globalnoj ljestvici konkurentnosti država zauzima tek 77 mjesto.

Dodao je da to pokazuje koliki je iskorak u hrvatskom IT napravljen u posljednjih 20 godina, a to ne bio bilo moguće, kaže, bez jednoga FER-a, Ericssona Nikole Tesle i drugih predvodnika u informatizaciji. Gordana Kovačević, predsjednica Uprave ENT-a kazala je Hrvatska premalo ulaže u istraživanje i razvoj. Naime, kaže, da manje od 0,8 posto BDP-a ide u tu svrhu dok je taj iznos u jednoj Finskoj veći od četiri posto. Kako se čulo, Hrvatska se implemntacijom LTE testne mreže svrstala među najnaprednije zemlje u svijetu, a jedna od brojnih prednosti nove mreže je ekonomično širenje brzog internetskog pristupa u dosad nepokrivena područja mobilnim širokopojasnim pristupom.

Zahvaljujući LTE prijenosu mnogi tv gledatelji više neće biti uskraćeni za 3D tv sadržaje, jer je za prijenos 3D sadržaja potrebno dvostruko veći prijenosni kapacitet. Uz to, nova usluga je mobilni reporter.Isti dan Vipnet je prvi u Hrvatskoj započeo testiranje LTE tehnologije u postojećoj mreži koja omogućava više nego dvostruko veće brzine prijenosa podataka. Zahvaljujući postojećoj tehnologiji Vip mreža već sada omogućuje najbrži prijenos i skidanje podataka s interneta.

»Vipnet i dalje ostaje dosljedan u strategiji uvođenja naprednih verzija HSPA tehnologija kojima svojim korisnicima omogućuje velike brzine prijenosa podataka već danas. Međutim, kako bi se pripremili na četvrtu generaciju mobilne telefonije, koja će u Hrvatskoj biti uvedena na frekvencijskom spektru analogne televizije i drugim frekvencijskim područjima predviđenim za LTE, ovim počinjemo aktivno testiranje tehnologije za koju vjerujemo da će komercijalno u Hrvatskoj početi u 2012. godini«, kazao je Tomislav Makar, direktor razvoja pristupne mreže Vipneta.

Potrebno vrijeme do dolaska LTE tehnologije, Vipnet će premostiti ulaganjem u preostali potencijal tehnologije zasnovane na trećoj generaciji da bi zadovoljio rastuće potrebe mobilnih korisnika za kapacitetima i brzinama. Stoga Vipnet nastavlja s uvođenjem HSPA+ tehnologije s brzinama do 21 Mbit/s koja je korisnicima dostupna u svim većim gradovima u Hrvatskoj, a uskoro će Vip korisnicima biti dostupna i Dual Carrier HSDPA tehnologija s brzinama do 42 Mbit/s, kao i USB stick koji podržava tu tehnologiju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik